top of page
101_3480.JPG

Wijnactie

Wijnactie 2023

Ook dit jaar is er weer een wijnactie, met als doel om eten en mogelijk kleding uit te delen in de wijk. Het bestelformulier kan worden bekeken door op het onderstaande pdf icoontje te klikken. Met behulp van de QR code kan dan een bestelling wordengeplaatst. Mocht dit niet lukken, neem dan contact met ons op.

Wijnactie December 2021

Al vroeg in de ochtend hoor ik het luide gesprek tussen Christophe en de vrouwen die hier in het opvanghuis zorgen. Het gaat over de te halen boodschappen op de markt. Rita heeft haar Afrikaanse omslagdoek al afgedaan en met haar stoere Europese outfit is ze klaar de stad in te gaan. Ook mama Tantine, zoals iedereen haar kent, heeft het joggingpak aan dat ze van een lieve Nederlandse familie heeft gekregen. De kleurige omslagdoek blijft hangen op de kookplek.

Na een lang overleg gaan de dames op weg. De grote plastic teil gaat mee, om straks gevuld weer terug te komen.

Stichting ADP heeft in de maand december een wijnactie gehouden. Voor elke fles is een bedrag gereserveerd om een maaltijd te kunnen financieren voor de allerarmsten in de wijk Ngadi. Dit is de wijk waar ons opvanghuis staat. Aan het einde van het jaar wil elke vrouw een lekkere maaltijd voor haar gezin koken. Veel gezinnen sparen maandenlang voor een stukje kip, want dat is de grote lekkernij om het jaar mee af te sluiten.

Urenlang zijn Rita en mama Tantine van huis om in de enorme hitte de afgesproken spullen in te kopen. Ook Djany is uitgezonden. Opgegroeid in het opvanghuis en nu een grote steun en toeverlaat in allerlei werkzaamheden. Hij heeft een zware klus gekregen en koopt grote zakken rijst en een grote hoeveelheid hele kippen. 

 

Later op de dag zie ik Rita aankomen. Met de plastic teil helemaal gevuld op haar hoofd, is ze de rots

paden over geklommen. Mama Tantine loopt met een zelfde vracht achter haar en ook hebben ze een jongetje gevraagd om te helpen sjouwen. Ik heb respect voor deze vrouwen. De ondraaglijke hitte en zware vracht maakt dat deze klus niet eenvoudig is.

Als ook Djany zijn boodschappen verzameld heeft, staat de stoep vol en kan er

uitgedeeld worden.

Het plan is de producten uit te delen, zodat een ieder zijn eigen maaltijd kan koken.

 

Al gauw staan er vele vele plastic zakken met rijst, uien, groente, tomaten, kip enz. klaar. De lijst met namen is lang en zorgvuldig opgesteld door het hele team.

De eerste familie wordt opgehaald en komt voorzichtig het hek binnen zonder te weten wat hen te wachten staat. Het is de buurvrouw die schuin boven het huis woont, samen met haar dochter. Aan haar uiterlijk is wel te zien dat ze geen eten in overvloed heeft. Wanneer Christophe haar vertelt dat we graag iets willen geven voor nieuwjaar verschijnt er een enorme glimlach op haar gezicht. De volle zak met etenswaar wordt aangenomen met een diepe buiging.

Na deze buurvrouw volgen heel wat mensen: de andere buurvrouw, de kleermaker, de scheidsrechter..

De lachende gezichten en warme woorden raken ons allemaal. “Dat God jullie zal zegenen en een lang leven zal geven.”  De dankbaarheid is groot en ook bij ons!

Djany bezoekt uiteindelijk de zieken in de buurt en brengt hen ook een volle tas. Hij komt geraakt naar huis. Ooit was hij als kleine jongen helemaal afhankelijk van het werk van stichting ADP en nu mag hij een ander tot steun zijn.

De volgende ochtend horen we het gezang van buurvrouw Sylvie. Ze is zo vrolijk dat het een ieder direct opvalt. Voor de deur staat haar kookpotje te pruttelen. Zingend roert ze in de pan zorgvuldig haar kip en groente. De pan met rijst is al klaar en heerlijke geuren komen ons tegemoet. “Mama Sylvie, wat heb je vandaag gekookt?, vraagt Christophe in het lingala.

Er volgt een schaterlach…

“Ik ga mijn gezin vandaag rijst, kip en groente geven.” Trots laat ze ons in de pan kijken.

Bedankt

Hierbij willen we iedereen hartelijk bedanken die wijn heeft gekocht en hierdoor heeft geholpen om dit allemaal mogelijk te maken. We hopen ook eind dit jaar weer een wijnactie te gaan doen. Mocht u tussentijds ook een donatie willen doen kan dit onder andere via de link onder aan deze pagina. 

Eenmalige donatie 

De belastingdienst heeft stichting L'Amour du Prochain de ANBI-status toegekend. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat uw giften aftrekbaar zijn voor de belastingdienst.  Hieronder kunt u eenvoudig een donatie doen.

Wilt u liever zelf een bedrag bepalen maak uw geld over naar NL 19 INGB 00034 03 796 t.n.v. Stichting L'Amour du Prochain in Zwolle.

Eenmalige donatie doen voor L'Amour du Prochain 

bottom of page