WIJ ZIJN

Een betrokken stichting

De stichting

Stichting L’Amour du Prochain bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers, die met elkaar hulp wil bieden aan kansarme mensen in de Democratische Republiek Congo. Wij allen hebben een binding met dit land door onze coördinator Christophe Ngimbi. Hij vluchtte lang geleden vanuit Congo naar Nederland, raakte ons hart door zijn passie voor dit prachtige land in Afrika. Als bestuur delen we zijn verlangen hulp te bieden aan hen die hij achterliet in erbarmelijke omstandigheden. 

Vanuit een christelijke levensovertuiging willen we ons inzetten voor onze naasten onder de naam L’Amour du Prochain dat `naastenliefde’ betekent. Samen willen we gehoor geven aan de opdracht om te zien naar armen, wezen en weduwen. 

Dit doen we sinds 2005 door diverse grote en kleinere projecten, zoals de opvang van straatkinderen in Matadi, micro krediet voor een apotheek, het uitdelen van kleding, medische hulp, de bouw van een school, etc. 

Alle projecten zijn mogelijk door een zeer nauwe samenwerking met een team van lokale mensen. Christophe vormt de brug tussen beide culturen en zo kunnen we vanuit Nederland op een Afrikaanse manier hulp verlenen. Dagelijks worden al onze lopende projecten telefonisch (d.m.v. gratis internetbellen) door Christophe aangestuurd en begeleid. Dit maakt L’Amour du Prochain een heel bijzondere stichting.

De oprichter

Vele jaren geleden besloot ik, samen met mijn vrouw en een aantal vrienden me in te zetten voor mensen in Congo. Waar dat idee vandaan is gekomen, zult u begrijpen wanneer ik iets van mijn leven met u deel. 

 

Mijn naam is Christophe Ngimbi. In 1975 werd ik geboren in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Een prachtig land in het hart van Afrika, helaas behoort het vandaag tot één van de armste landen ter wereld. Ik groeide op in een groot, warm, maar ook arm gezin in de havenstad Matadi. 

In 1993 raakte ik verwikkeld in politieke problemen en moest ik het land ontvluchten. Ik had geen keuze, het was leven of dood. Verstopt onder in een groot schip ben ik naar Europa gekomen. Niet wetende welke wereld ik tegemoet zou gaan. Met wat pinda’s, een rol maniok en veel water probeerde ik de lange reis te overleven. 

Alleen, onderin het donkere ruim van het schip, praatte ik met de God die ik niet eerder toeliet in mijn leven. Ik beloofde dat, als Hij mijn leven zou sparen, ik Hem voortaan zou dienen en mezelf in zou zetten voor kinderen die achterbleven in uitzichtloze situaties.

Na zeventien dagen kwam ik aan in Europa. Ziek en gebroken, het licht kon ik niet meer verdragen, maar ik was in leven!

De eerste jaren in Nederland heb ik erg moeilijk gevonden. De asielprocedure, een andere taal, een totaal andere cultuur en een vrijheid, die ik niet gewend was. Ik moest opnieuw beginnen. Jarenlang heb ik geen enkel contact meer gehad met “thuis”. Bellen was bijna onmogelijk en brieven kwamen niet aan of werden geopend. Wel hoorde ik af en toe via landgenoten iets over mijn familie, zo ook dat mijn moeder in 1994 overleden was. 

Dankbaar ben ik dat ik mijn vrouw Mirjam leerde kennen. We trouwden in 1997 en God schonk ons drie lieve jongens: Peter, Rik en Jesse. En tenslotte een prachtig meisje Roos, vernoemd naar mijn moeder. Ik ben reuzetrots op hen!  

 

Soms voel ik me als Jozef, die in de put gegooid werd en verkocht, in de gevangenis heeft moeten zitten. God leidde zijn leven op een bijzondere manier. En zo ook dat van mij. Ik was een straatkind, kind soldaat en had politieke problemen. God haalde mij uit de gevangenis, deed mij ontsnappen aan de doodstraf en maakt mij nu tot iemand die iets mag betekenen voor mensen in nood in Congo. Samen met mijn vrouw en een team van zeer betrokken Nederlanders kan ik me inzetten voor straatkinderen. Wat maakt het me blij er voor hen te kunnen zijn en iets van Gods grote liefde door te kunnen geven!   

 

Christophe Ngimbi   

Het team

Het team in Nederland bestaat uit enkele enthousiaste vrijwilligers. Eens per maand komen we in Zwolle bij elkaar om het wel en wee van de kinderen in Congo door te spreken en natuurlijk wat er nodig is voor hen, de omgeving en hoe we dat organiseren. Ook denken we na over het werven van financiële middelen om het werk mogelijk te maken.

In Congo worden we gesteund door de lokale stichting L'Amour du Prochain.

Arthur Weynschenk

Voorzitter

Dick Laan

Eib Laan

Teresia Scholten

Mirjam Ngimbi

Algemene leden

Christophe Ngimbi

Coördinator

Meld mij aan voor de nieuwsbrief

l'Amour du Prochain 2019 ©